Medianomiopinnoissa korostuu vapaavalintaisuus

Mira Pamola, medianomiopiskelija

medianomi opiskelija mira pamola

 

Ylioppilaskirjoitusten jälkeisessä burnoutissa yhteishakuni meni ensi yrittämällä pahasti pieleen, ja jäin silloin ilman korkeakoulupaikkaa. Vietin välivuoden kansanopistossa, ja seuraavana keväänä jännitin hakua edellisvuottakin enemmän. Toisaalta en tiennyt vielä yhtään mitä haluaisin opiskella, toisaalta en halunnut taas keksiä tekemistä toiselle välivuodelle. Lopulta täytin yhteishakulomakkeen vähän miten sattuu, enkä tiennyt ykkösvaihtoehdostani eli Karelian medianomikoulutuksesta juuri mitään – Joensuusta nyt puhumattakaan. Pääsin kuitenkin sisään, muutin reilun 300 kilometrin päähän kotoa, enkä ole katunut päätöstäni hetkeäkään.


Ensimmäisenä vuonna opiskeltiin perusteet muun muassa video- ja valokuvauksesta, editoinnista, äänitöistä, käsikirjoittamisesta ja verkkomediasta. Toisena ja kolmantena vuonna olemme syventäneet osaamistamme erilaisten projektiopintojen muodossa. Parasta opinnoissa onkin juuri se, että saamme pitkälti vapaat kädet tehdä juuri sitä mitä haluamme. Projekteissa olemme itse päässeet luomaan konseptit ja sitä kautta sisällöt opintojaksoille, ja työskentelemään juuri niissä rooleissa, jotka itseä eniten kiinnostavat. Viime vuonna olin mm. mukana tekemässä monimediaista sisältöä Tägi-verkkolehteen sekä konseptoimassa ja käsikirjoittamassa HysHys-nimistä keskusteluohjelmaa, tänä vuonna taas olen keskittynyt markkinointivideon tekoon ja työskennellyt enemmän ulkopuolisten asiakkaiden kanssa.

Opintojen aikana olen päässyt mm. Tom of Finland -leffan pressinäytökseen haastattelemaan elokuvan ohjaajaa Dome Karukoskea sekä päänäyttelijä Pekka Strangia, tekemään verkkosisältöä mm. Joen Yölle ja Rokumentille, opintomatkalle Pietariin sekä monikamerahommiin Ilosaarirockiin. Karelialla on pitkät perinteet yhteistyöstä paikallisten kulttuuritoimijoiden ja yritysten kanssa, joten "oikeisiin" hommiin pääsee jo opintojen alkuvaiheessa. Nyt kolmannen vuoden keväällä suurin osa opinnoista on jo suoritettu ja edessä on enää pääosin työharjoittelua ja opinnäytetyötä, eli oman ammattiosaamisen syventämistä.

Opiskelua ei turhaan väitetä elämän parhaaksi ajaksi, ja niitä kultaisia opiskelumuistoja on osaltaan luomassa myös kaikenlainen oheistoiminta, johon Kareliassa on mahdollista päästä mukaan. Vertais- ja kansainvälisen tuutoroinnin, ainejärjestöjen ja opiskelijakunta POKAn kautta pääsee esimerkiksi järjestämään tapahtumia ja vaikuttamaan ihan itse omaan opiskeluarkeensa ja -yhteisöönsä. Erityisesti järjestötoimintaan lähteminen on antanut itselleni eniten: opiskelijakunnan hallituksessa olen päässyt sisälle opiskelijapolitiikkaan, reissaamaan ympäri Suomen ja verkostoitumaan monialaisesti niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin. Aktiivihommat ovat sitä paitsi hyvää vastapainoa opintopisteiden haalimiseen. Joensuu on pieni, mutta menevä kaupunki, jossa riittää menoa vähän joka makuun, ja jos jotain puuttuu, niin sitä on mahdollista lähteä itse kehittämään.

Vaikka olenkin jo opintojeni loppusuoralla, en vieläkään ole ihan täysin varma siitä, mitä haluan sitten "isona" tehdä. Media-alan kenttä ja tulevaisuuden mahdollisuudet tuntuvat tässä vaiheessa päätähuimaavilta ja oma osaaminen olevan vieläkin aika alkutekijöissään. Karelia ja Joensuu tuntuvat kuitenkin yhä edelleen hyvältä paikalta kehittyä matkalla siihen kuuluisaan moniosaajuuteen! Opinnot antavat hyvän pohjan, mutta se elinikäinen oppiminen tapahtuu lopulta kuitenkin mahdollisissa jatko-opinnoissa ja etenkin työelämässä.

 

Tutustu medianomikoulutukseen >